Читај ми!

Istanbul – Ankara, vozom

Iz veličanstvenog zdanja istanbulske stanice Hajdarpaša već godinama ne kreću vozovi, a političari se spore o njenoj novoj nameni.

 

To je jedna od velikih, monumentalnih građevina na azijskoj obali Istanbula. Sve je osmišljeno tako da impresionira već na prvi pogled. Svi avanturisti, istraživači, naftaši, arheolozi i lupeži, kojima su se na Bliskom istoku ukazali slava i bogatstvo, prolazi su ispod lukova ove stanice, pod snažnim utiskom njene veličine.
Sala za prodaju karata, ustoličena unutar prostranih renesansnih lukova, očarala bi i Bordžije. Zdanje su podigli nemački inženjeri kao upečatljiv simbol kajzerove veze sa osmanskom imperijom. Bila je to upadljiva kopča u pragmatičnom plodu njihovog partnerstva: velika železnička pruga od Berlina do Bagdada.
U Putu svile vratićemo se u nedavnu prošlost Hajdarpaše i otisnuti se niz prugu Istanbul-Ankara, u muzičkom društvu Mehmeda Polata i Tristana Drisensa, dvojice umetnika sa različitih krajeva Evrope, koji stvaraju nezavisno, a imaju dve zajedničke strasti - ljubav prema lauti ud i turskoj muzičkoj tradiciji.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво