Читај ми!

Album „Smrt govori” Dejvida Langa

Američki kompozitor Dejvid Lang (1957), priznati autor muzike za niz filmova (između ostalog i za „Mladost” Paola Sorentina), dobio je Pulicerovu nagradu 2008. godine za kompoziciju „Mala pasija devojčice sa šibicama”, za koju mu je inspiracija bila poznata Andersenova bajka, a bio je i pod uticajem Bahove Pasije po Mateju.

 

Kao svojevrsni dodatak koncertnom izvođenju ove kompozicije, Lang je 2012. godine napisao ciklus pesama „Smrt govori". Podstaknut razmišljanjem o emotivnom stanju čitalaca pomenute Andersenove priče, kao i odnosu živih prema smrti, a setivši se Šubertove pesme „Smrt i devojka", u kojoj je Smrt personifikovana i „na svom jeziku nam može reći šta da očekujemo u budućem svetu", potražio je i ostale slične primere u pesmama slavnog austrijskog romantičara, čije je fragmente potom upotrebio u svom delu. Takođe, pošavši sa svog stanovišta da je indi rok mesto gde sada leži Šubertov poetsko-muzički senzibilitet i od činjenice da su mnogi od najzanimljivijih muzičara na toj sceni i sami krenuli na svoje umetničko putovanje iz klasične muzike, pozvao je kao saradnike neke od najpriznatijih autora sa te scene. To su Šara Vorden (vokal), Brajs Desner (gitara) i Oven Palet (violina), a njima se na snimanju albuma „Smrt govori" 2013. godine, kao pijanista, pridružio i savremeni kompozitor Niko Muli.

Emisiju uređuje i vodi Maja Čolović Vasić.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво