Читај ми!

Fenomen i moć „izborne kampanje"

Dejan Vuk Stanković i Dušan Spasojević

Izbori, bilo da ih doživljavamo kao praznik demokratije ili kao surovu političku borbu na „život i smrt", pre svega su procedura. Postupak u kome se suverena narodna volja delegira na izabrane predstavnike podrazumeva i ono što se na počecima srpskog parlamentarizma nazivalo agitacija, a danas izborna kampanja. Čin u kome stranke nastoje da pridobiju glas birača menjao je vremenom formu, ali ne i suštinu. Opstalo je uglavnom uverenje da put do „glasa" opravdava najrazličitija sredstva.

Izborna kampanja danas podrazumeva niz sofisticiranih radnji za definisanje izbornih ciljeva, strategija, sredstava. Iza svega stoje timovi profesionalaca, konsultanata, aktivista, volontera i, naravno, finansijera. Tip i vrsta kampanje zavise od lidera, ideologije, političkog trenutka i ideja, ali u mnogo čemu i od budžeta.

Srbiju, izvesno je, za deset nedelja čekaju izbori. Kakva nas izborna kampanja očekuje i kakvi su mogući ishodi za Rečeno i prećutano govore filozof prof. Dejan Vuk Stanković i politikolog prof. Dušan Spasojević.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво