Читај ми!

Godinu dana Bajdenove vlasti

Neven Cvetićanin i Aleksa Filipović

Tačno pre godinu dana, 20. januara, Džo Bajden je u Vašingtonu preuzeo dužnost 46. predsednika SAD. U istorijskom ali nadrealnom trenutku, novi predsednik je položio zakletvu u prisustvu porodice, najbližih političkih saradnika, „selebritija" i 25 000 policajaca. Odsutni su bili prethodni predsednik i građani, što nije u duhu američke tradicije. Razlog je bila pandemija, ali i preteći „trampisti", koji su desetak dana ranije provalili u Kongres.

Bajden je inauguracioni trenutak opisao kao tačku prekretnice u borbi demokratije protiv autokratije i pozvao naciju na jedinstvo i mir. Sebi je nametnuo obavezu i cilj da ublaži društvene podele, ojača američku republiku i povrati njen moralni prestiž.

Spoljnopolitičku agendu Bajden je predstavio parolom „Amerika se vratila" i najavio da će popraviti odnose sa svetom. „Predvodiću svet" - obećao je - „ne samo primerom naše moći već i kroz moć našeg primera". Ipak, svako njegovo obećanje, namera, strategija i politička agenda nisu mogli izbeći kontekst i probleme nastajućeg multipolarnog sveta.

O planovima, ciljevima i efektima prve godine Bajdenove vlade za Rečeno i prećutano govore Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije i istraživač na Institutu društvenih nauka, i Aleksa Filipović, doktorand u Sankt Peterburgu, diplomac bečke Diplomatske akademije.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво