Читај ми!

Rekapitulacija 2021.

Kao obično na kraju jedne ili na početku nove kalendarske godine rekapituliramo ono što se dešavalo u proteklih 12 meseci na našoj umetničkoj sceni iz vizure Znakova.

Fokusiramo izdavaštvo i prezentaciju umetosti - knjige: „Polemički konteksti beogradskog enformela", Fondacija Vujičić kolekcija i „Relaciona estetika, Postprodukcija, Altermodernost", Fakultet za medije i komunikacije, i izložbe: retrospektivne izložbe Vlade Veličkovića i Goranke Matić u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i samostalnu izložbu Dušana Otaševića u Galeriji Rima u Beogradu.

Dr Vesna Kruljac u knjizi „Polemički konteksti beogradskog enformela", u izdanju Fondacije Vujičić kolekcije, analizira ovu pojavu u srpskom slikarstvu šezdesetih godina kroz kritičke i polemičke tekstove koji su se pojavili u sferi umetnosti, društva i politike.

S dosta zakašnjenja, na srpskom jeziku je objavljena knjiga „Relaciona estetika, Postprodukcija, Altermodernost" Nikole Burioa, u kojoj su objedinjene tri ključne studije ovog mladog kustosa i teoretičara umetnosti. Priređivač knjige za FMK i jedan od prevodilaca je Mirjana Boba Stojadinović.

Retrospektivne izložbe Goranke Matić i Vlade Veličkovića u Muzeju savremene umetnosti pokazale su koliko ova vrsta prezentacije ima značaja za sagledavanje opusa jednog stvaraoca. Za Znakove govore: Goranka Matić i Žaklina Ratković, kustos MSUB.

Radovi Dušana Otaševića su uvek rado viđeni, jer odišu svežinom, lucidnom kritikom i prefinjenom dozom satire, te je i nova samostalna izložba u beogradskoj galeriji Rima to samo i dokazala.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво