Читај ми!

Tain, najslavniji hleb u vojnoj istoriji

Dokumentarni program

Aleksu Zdravkovića, vojnika koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, tokom svih godina ratovanja štitio je tain, najslavniji hleb u vojničkoj istoriji. Kada je polazio u Prvi balkanski rat, majka ga je zavetovala da prvo sledovanje taina ne pojede, već da ga vrati kući. I, prvitain je Aleksa, kao amajliju nosio tokom balkanskih ratova i u Velikom ratu. Amajlija ga je čuvala i nijedan metak ga nikada nije okrznuo.

Ovaj hleb, čuva se kao eksponat u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.

U emisiji Govori da bih te video, o čudesnoj povesti taina, hleba solunskih ratnika govore Snežana Terzić, jedan od osnivača društva „Dobročini" i prof. Dragana Bamdad koa se bavi proizvodnjom taina u srcu Šumadije, sa svešću da tajna spasenja i dalje počiva u odnosu prema hlebu i drevnim srpskim vrednostima.

Autor emisije je Biljana Đorović

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво