Читај ми!

Izazovi naučnog novinarstva

Sagovornici: Ivan Umeljić, rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke i Dušan Pavlović, naučni komunikator, autor potkasta „Radio Galaksija”

Pandemija kovida 19 dovela je nauku i naučne novinare u fokus javnosti, kao nikada do sada. Brojni naučnici aktivno su uključeni u komunikaciju sa medijima, a istraživanja se odvijaju brzinom koja nije viđena u istoriji nauke. Generisanje ogromnih količina naučnih informacija svakodnevno dovodi i do posledičnog objavljivanja sve većeg broja naučnopopularnih tekstova, medijskih priloga, ali i porasta broja naučnopopularnih blogova i potkasta. Istovremeno, društvenim mrežama, ali i tradicionalnim medijima šire se teorije zavere, pseudonaučni, pa čak i antinaučni sadržaji.
O izazovima sa kojima se suočavaju naučni novinari u izveštavanju o kompleksnim fenomenima kao što je pandemija kovida 19, ali i klimatske promene, globalni problemi zagađivanja životne sredine, gubitka biodiverziteta, ali i mnogim drugima, razgovaramo sa našim današnjim sagovornicima. Pored razgovora o izazovima naučnog novinarstva, donosimo i kratku analizu najinteresantnijih i najuzbudljivih događaja iz oblasti nauke u godini koja ostaje za nama.
Prof. Momčilo B. Đorđević će se u redovnoj rubrici osvrnuti na svoja iskustva vezana za dugogodišnje bavljenje naučnim novinarstvom i popularizacijom nauke.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво