Читај ми!

Bajdenov samit za demokratiju - liberalizam protiv autoritarizma

Vladimir Vuletić i Borislav Lalić

„Mi ne želimo nikome da namećemo naš način života već da ga pustimo da sjaji kao primer". Ova rečenica iz inauguracionog govora prethodnog američkog predsednika simbolizuje takozvanu tradiciju „grada na brdu" i izraz je svojevrsnog političkog izolacionizma ali i težnji da se na svet deluje moralno, primerom, vrednostima ili mekom moći.

U novijoj istoriji američke spoljne politike međutim dominiraju akcija, intervencionizam, tvrda moć. Aktuelni američki predsednik Džo Bajden, na svojoj inauguraciji, najavio je da će vratiti proaktivnu spoljnu politiku i obnoviti globalno američko vođstvo. Bajdenov "Samit za demokratiju" koji sutra okuplja lidere više od sto zemalja sveta na tragu je te ideje. Snaga američke izuzetnosti, kako veruje, trebalo bi da ohrabri demokratske vlade u borbi protiv narastajućeg autoritarizma.

Na koga se to odnosi, kakvi su priroda, ciljevi i namere Bajdenovog samita za Rečeno i prećutano govore publicista i dugogodišnji dopusnik iz Amerike Borislav Lalić i profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić.

Autor emisije je Radovan Pantović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво