Читај ми!

Kultura sećanja i politika pamćenja

Gost Riznice istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

„Ukazivanjem na termin Damnatio memoriae koja potiče iz rimskog prava, a odnosi se na ingerenciju Senata da „protera iz javnog sećanja" počinioce najtežih prestupa. Transponovano u savremeno doba može se uočiti i to kako smo svedoci masovne primene Damnatio memoriae po pitanju pojava, fenomena, događaja i ličnosti koji su obeležili razdoblja Prvog, a potom i Drugog svetskog rata. Stiče se utisak kao da smo sami sebe osudili na zabranu sećanja ili prepuštanje istorijskom zaboravu čime smo širom otvorili vrata krivotvorenju i relativizaciji onoga što se desilo u tim periodima. Retki su pojedinci koji pokazuju neophodan nivo znanja i svesti o potrebi negovanja kulture sećanja zasnovane na istorijskim činjenicama. U institucionalnom smislu trenutna situacija nije ni malo bolja" (Istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida).

U ovonedeljnoj emisiji Riznica gost je istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida sa kojim razgovaramo o kulturi sećanja i politici pamćenja.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво