Читај ми!

Kako prepoznati žrtve trgovine ljudima?

Milan Aleksić i Danilo Ćurčić


Na svakih pet minuta u svetu jedna osoba postane žrtva trgovine ljudima.
Trgovina ljudima jedna je od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti. Cilj je ostvarivanje zarade ili druge koristi kroz eksploataciju, bilo da se radi o prinudnom radu, prinudnom prosjačenju, prinudi na vršenje krivičnih dela, seksualnoj eksploataciji, ilegalnom usvojenju, trgovini organima ili nekom drugom obliku.
Žrtva trgovine ljudima može biti svako, nezavisno od porekla, pola, starosnog doba ili socijalnog statusa. Ali, i trgovac ljudima može biti svako.
Ko su najčešće žrtve trgovine ljudima u Srbiji? Ko su trgovci? Koliki profit se ostvaruje trgovinom ljudima? Je li pandemija pozitivno ili negativno uticala na ovaj problem? Kako je on pravno regulisan? Kako ga pojedinci mogu sprečiti?
Povodom Međunarodnog dana ukidanja ropstva, u znak sećanja na Konvenciju o suzbijanju trgovine ljudima i eksploataciji prostitucije drugih lica koju su Ujedinjene nacije donele 1949. godine, gosti emisije Rečeno i prećutano su Milan Aleksić, istraživač i analitičar u Udruženju građana Atina i Danilo Ćurčić, programski koordinator Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11.
Autor i voditelj: Arijana Handan

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво