Читај ми!

Sergej Rahmanjinov ‒ Ostvro mrtvih

Današnje, skraćeno izdanje emisije, posvećeno je simfonijskoj poemi „Ostrvo mrtvih” Sergeja Rahmanjinova, koja je premijerno izvedena u Moskvi 1909. godine.

Rahmanjinova je na komponovanje ovog dela inspirisala slika švedskog simboliste Arnolda Beklina Ostrvo mrtvih, iz 1880. godine koja postoji u četiri verzije i čiju je crno-belu verziju video na izložbi u Parizu 1907. godine. Toliko je bio oduševljen tim misterioznim delom, na kome je prikazano usamljno ostrvo i čamac koji nosi kovčeg, da je počeo odmah da piše ne sačekavši da vidi verzuju u boji. Kada mu se za to pružila prilika, njegov komentar je bio: „Da sam prvo video original, verovatno nikada ne bih komponovao svoje Ostrvo mrtvih. Dopala mi se samo u crno-beloj tehnici".
Slikoviti i metaforični aspekt ove kompozicije, podržan muzikom velikog majstorstva i inspiracije: Rahmanjinov je u ovom delu pronašao zadivljujući raspon toplih, mekih i bleštavih boja unutar (u suštini) zamagljene palete, i proširio i intenzivirao svoje melodijske linije koje organski, priprodno, izrastaju u njegovoj muzici. Sve te nijanse otkrivamo i na snimku Filadelfija orekstra kojim diriguje Šarl Ditua.

Emisiju priprema Maja Čolović Vasić.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво