Читај ми!

Amerikanizacija srpske tradicije i kulture

Vesna Marjanović i Vladan Vukosavljević

Zahvaljujući filmu i muzici naročito, generacije su bile zaljubljene u Ameriku. Žudele su da i one postanu Amerikanci, a ako ne baš da odu u Ameriku, onda da bar liče na njih. I tako smo počeli da oponašamo ono što smo videli u filmovima - oblačenje, frizure, muziku, ali i način života.

Holivud nam je ponudio sve ono što bismo hteli da imamo i budemo. Generacije više nisu želele da liče na svoje roditelje, već na likove iz filmova. Nastalo je vreme u kojem je ono što je tradicionalno proglašeno za nazadno i zastarelo, a sve što je dolazilo iz holuvdske mašinerije smatralo se naprednim. Preuzeli smo modele i vrednosti u svim oblastima života, pa tako sada trošimo više nego što imamo, sastajemo se u šoping centrima, divimo se onima koji su lako došli do nekih para, svuda i u bilo koje doba dana srećemo žene „skockane" kao da su izašle iz „Em-ti-vi" spotova. Kupujemo u samoposlugama, koje su američki izum, pijemo koka-kolu, ručak nam je fast food, nosimo najki patike...

Mnoga američka kulturna i tehnološka dostignuća su postala globalne vrednosti. Šta nam je doneo Holivud i kako su „devojačke večeri", Dan zaljubljenih i „bejbi šauer", Noć veštica i „crni petak" postali deo naših modernih običaja? Da li smo, u želji da živimo kao na velikom platnu, izgubili sopstveni identitet?

O tome šta smo dobili, a šta izgubili preuzimajući vrednosti zapadne kulture, govore prof. dr Vesna Marjanović, etnolog i Vladan Vukosavljević, bivši ministar kulture i informisanja.

Autor: Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво