Читај ми!

Petar Pijanović

Gost Kluba 2 je profesor Petar Pijanović, a povod njegova monografija Srpska kultura u 18. i 19. veku.

Nakon studija Srpski kulturni krug, Srpska kultura 1900-1950, te Anđeli i ratnici: Stara srpska kultura, profesor Pijanović nastavlja istraživanje na polju svih vidova srpske kulture u periodu 18. i 19 veka, dajući sintezu kulturnih prilika na prostorima gde je u to vreme živeo srpski narod. Te kulturne prilike usled datih istorijskih okolnosti bile su različite, od krajnje nepovoljnih do perioda prosperiteta, što se odražavalo na kulturni identitet. U nastojanju srpskog naroda da s jedne strane očuva staro, s druge da se prilagodi novom, sa profesorom Pijanovićem razgovaramo o tome da li je identitet stalna ili promenljiva kategorija, kako razumemo pojam tradicija, koji su paradoksi obeležili srpsku istoriju tog vremena, kakvi su kulturni stereotipi tada vezivani za ovaj narod...

Pored studija iz oblasti kulture, Petar Pijanović autor je više književnih studija o značajnim srpskim piscima: Pekiću, Paviću, Kišu, Bulatoviću, Gatalici... Zašto je birao baš ove pisce? Šta nam njihova književnost govori o vremenu u kojem živimo? Može li književnost biti „učiteljica života"?

Tema Kluba 2 biće i novoustanovljena književna nagrada Beogradski pobednik, koja je izazvala oprečne reakcije u našoj kulturi. Kao član žirija ove, ali ranije i Ninove nagrade, sa kojom se Beogradski pobednik najviše dovodi u vezu, profesor Pijanović objasniće koje su razlike među njima, te šta je to što Beogradskog pobednika izdvaja od ostalih književnih priznanja.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво