Читај ми!

Performansi i politika

Gosti emisije su politikolog Vujo Ilić i konceptualni umetnik Branko Milisković

Osim direktnog i (ne)uvijenog jezika političara, do građana sve češće poruke o društvenoj stvarnosti dopiru alternativnim putevima, kroz učestale performanse, karnevale, grafite, koncerte i druge vrste javnih aktivnosti.

Zajednički im je imenitelj snažna politička poruka: umetnici i umetnice u svojim radovima progovaraju o položaju žena, manjina, radnika, obespravljenih i drugih grupa, kao i o temama poput neokonzervativizma, problema javnih prostora, korupcije i drugih.

Političke kampanje su danas postale performans u kojem je dobra priča jača i važnija od bilo kakvog programa. U javnom prostoru, koji je zasićen zabavom i informacijama, političari, da bi doprli do publike, moraju da plasiraju priču. Sve su češći performansi u formi provokacije. Koliko su oni izraz opšteg društvenog talasanja i kakav mogu imati efekat, odnosno koliko naše društvo ima sluha za njih?

Jedna od najznačajnijih umetnica današnjice Marina Abramović u Njujorku je primila Zlatnu medalju za zasluge, koju joj je, u ime predsednika Srbije, uručio ambasador Marko Đurić.

Najnoviji performans Marine Abramović ozbiljno je zatalasao društvene mreže.

„Vrati orden" ‒ poruka je koju je na svom profilu na Instagramu poslao glumac Viktor Savić i izazvao lavinu komentara, postavljajući snimak provokativnog sadržaja.

Suština svih pitanja jeste ‒ dokle se može sa umetničkim slobodama ili šta mi to ne razumememo u savremenoj umetnosti? Da li je stepen provokacije merilo uspeha u umetničkom, političkom i svakom drugom obliku društvenog angažmana?

Govore: politikolog Vujo Ilić i konceptualni umetnik Branko Milisković

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво