Читај ми!

Srbija i Vizantija

Gost Riznice prof. dr Radivoj Radić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Katedra za istoriju Vizantije

U ovonedeljnoj Riznici govorimo o viševekovnim odnosima, koji su imali svoje uspone i padove, naslavnije dinastije Nemanjića i Vizantije. Istočno romejsko carstvo, najdugovečnija od svih poznatih imperija, koja je opstala preko hiljadu i sto godina. Tog utorka, „koji nije trebao nikada da svane" 29. maja 1453. godine, pao je Carigrad u ruke Osmanlija. Ovaj događaj je označio pad Vizantije, iako su se neke zemlje održale još nekoliko godina.

Srbija kao srednjovekovna država pripadala je „vizantijskom komonveltu", i u današnjoj Riznici prof. dr Radivoj Radić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Katedra za istoriju Vizantije, govori kako su se odvijali odnosi Srbije i moćnog Istočnog romejskog carstva, od Stefana Nemanje, rodonačelnika vladarske loze Nemanjića, vladara koji je prošao dug put od vizantijskog vazala do samostalnosti. Slušamo kako su Nemanjini naslednici usmeravali odnos sa Vizantijom, s akcentom na doba vladavine kralja Milutina, Stefana Dečanskog i cara Dušana.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво