Читај ми!

Apis i Aleksandar

Gost Riznice je Nenad Novak Stefanović, pisac.

„Vodič kroz meandre prevrata počinje iz napuštene pivare u Cetinjskoj ulici: na mestu rođenja zaverenika... ̶ Eee, što ne sačeka kneginja još tri dana, pa i za mog sina da gruvaju topovi, uzdahnula je 5. avgusta 1876. godine Jovanka Dimitrijević u istom ovom dvorištu pivare, koja je bila mnogo manja i zvala se drugačije... U isto vreme, u kneževskom dvoru ̶ gore, na kraju Cetinjske, u ograđenom parku Terazija ̶ ̶ vlada pometnja oko prestolonaslednika rođenog pre tri dana... Grad je ogluveo od snažnih detonacija topova. Odjeknuo je s platoa parka Kalemegdan 101 plotun! Pratio ih je vatromet koji je prekrio grad kao šareni, široki šešir. Da je rođena ćerka, tek 76 plotuna bi bilo ispaljeno.ˮ (iz knjige „Apis i Aleksandarˮ Nenada Novaka Stefanovićaˮ)

Gost ovonedeljne Riznice je Nenad Novak Stefanović, autor knjige „Apis i Aleksandarˮ. Dragutin Dimitrijević Apis, oficir, zaverenik, i kralj Aleksandar Obrenović rođeni u razmaku od tri dana, vršnjaci su čiji su životi duboko isprepletani, sve do kobne noći prevrata 29. maja 1903. godine kada sa istorijske scene Srbije nestaje dinastija Obrenović. Koji tragovi vode do ovog događaja slušamo u emisiji.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво