Читај ми!

Opera u celini

U današnjoj emisiji Kon anima možete slušati jednočinku „Firentinska tragedijaˮ Aleksandra Zemlinskog.



Ovu kompoziciju Zemlinski je napisao tokom svojih praških godina, ona će učvrstiti njegovu reputaciju najplodnijeg operskog kompozitora tog vremena i do danas ostati njegovo najizvođenije delo. Rađena je prema istoimenoj drami Oskara Vajlda, kao kamerna opera velikog psihološkog intenziteta. Sam Zemlinski je adaptirao libreto koji se sastoji od jedne jedine dramske situacije - ljubavnog trougla, inače omiljene teme ovog kompozitora. Rivalstvo dvojice muškaraca u ljubavi prema istoj ženi konačno će dovesti do katastrofe, što Zemlinski vrlo štedro potcrtava erotizmom muzike koja asocira na Štrausovu „Salomuˮ. Raskošan zvuk orkestra je vrlo često nezavisan u odnosu na vokalni part, ali ga isto tako i prati sofisticiranim nijansama.
Radnja se događa u Firenci u XVI veku. Trgovac Simone (bariton) sumnja da ga žena vara sa princom Gvidom (tenor). Prodaje princu odelo nudeći mu i sve drugo što ima u kući. Gvido želi trgovčevu ženu Bjanku (sopran). Simone je odvodi u njenu sobu i naređuje joj da se bavi pređom. Navodno je ostavlja samu, ali prisluškuje kako ona kaže da ga mrzi i da bi želela da je mrtav. Simone još mračnije razmišlja o preljubi i smrti, ali mu taj dokaz nije dovoljan već uređuje i susret Gvida i Bjanke. Uverivši se u njihovu vezu, izaziva princa na dvoboj. Bore se do smrti - prvo mačevima, pa bodežima, da bi na kraju Simone udavio Gvida. Bjanka se posle svega baca mužu u naručje i oni se mire što može da dā mnogo materijala psihoanalitičarima.

Urednica je Gorica Pilipović.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво