Читај ми!

O izložbama Mozaik malog formata i Otisci graditelja

Petar Vujošević, Marija Pavlović, Marija Andrejević, Ana Petrović i Nenad Đukin

U današnjoj emisiji razgovaramo o tekućoj međunarodnoj izložbi mozaika malog formata u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj ulici, koju je već šesnaesti put priredio umetnik Petar Vujošević. Sa njim razgovaramo o učesnicima izložbe i o radovima, nagradama koje ona nosi i o istorijatu te manifestacije. Naš razgovor je i o tome kako mozaik, tradicionalno izvođen na velikim zidnim, podnim i zasvedenim površinama, stiče drugačije kvalitete kada je izveden u malom formatu.

U emisiji razgovaramo i sa tri gošće koje su zajedno priredile izložbu „Otisci graditelja" ‒ o arhitekti Branku Pešiću i njegovim delima, koja je izložena u Ustanovi kulture „Parobrod" na Dorćolu. Sa nama u studiju su autorke: istoričar umetnosti dr Marija Pavlović, arhitekta Marija Andrejević, ćerka Branka Pešića, i dizajner Ana Petrović. Izložba prikazuje fotografije arhitektonskih dela Branka Pešića, među kojima su Hram Svetog Save i Beograđanka, i tokove izgradnje nekih od njih, njihove planove i crteže, kao i Pešićeve druge crteže i akvarele. Mnoge vredne lične i porodične fotografije, nagrade, ordeni i dokumenta koji su ovde izloženi, potiču iz njegove lične arhive.

Kasnije u emisiji razgovaramo sa istoričarem Nenadom Đukinom iz Ustanove SKC Novi Sad. Ova ustanova se posle nekoliko godina tek nedavno ponovo uselila u prostorije Fabrike u Novom Sadu i nastavila svoje neumorne izložbene, muzičke, pozorišne i druge kulturne aktivnosti.

Urednik i voditelj emisije je Zoja Bojić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво