Читај ми!

Svadba - priča o identitetu, Vranje i okolina

Gošća je dr Sanja Zlatanović, naučni saradnik Etnografskog instituta SANU.

Svadba, tradicijska i savremena, sadrži elemente i religijskog i sekularnog rituala. Tradicijska svadba ima jaču religijsku potku i prema najvažnijim odlikama može se posmatrati kao religijski ritual. Savremena svadba je bliža određenjima sekularnog rituala, premda nije "očišćena" od religijskih sadržaja. Ritual može da oslikava društvene odnose, ali isto tako i da ih određuje, da bude obrazac. On može biti "model nečega", ali i "model za nešto" - zapisuje dr Sanja Zlatanović.

U današnjoj Riznici, sa dr Sanjom Zlatanović, naučnim saradnikom Etnografskog instituta SANU u Beogradu, razgovaramo o tradicijskoj svadbi Vranja i okoline, koja ima mnogo toga zajedničkog sa svadbama na širem južnoslovenskom području, ali i mnoge svoje specifičnosti. Ko su glavni akteri, koje su njihove uloge i zašto u ovoj "podeli" istaknute ritualne uloge imaju žene, na primer, samo nevesta i svekrva imaju svoja kola - svekrvino i snaškino kolo? Čućemo i kakve su uloge podeljene muškarcima i o čemu to govori.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво