Читај ми!

Dnevni magazin kulture

Iz sadržaja emisije:

U Kulturnim krugovima govorimo o izložbi „Snimatelji u srpskom igranom filmu", koja je od danas otvorena u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Nastala je povodom objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i izložba. Monografija se sastoji od trideset razgovora sa snimateljima koji su stvarali (i stvaraju) u rasponu od početka prošlog veka, pa sve do danas.

Na Velikoj sceni Teatra na Brdu, sinoć je premijerno izveden komad „Petrijin venac", u režiji Jane Maričić, po motivima istoimenog romana Dragoslava Mihailovića. Adaptaciju teksta potpisuje rediteljka Jana Maričić zajedno sa Mirjanom Karanović, koja ovom prilikom tumači lik Petrije. Čućemo kritički osvrt Bojana Munjina.

Najavićemo još jednu pozorišnu premijeru koja nas očekuje 23. oktobra na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. U pitanju je predstava „U raljama života", prema romanu Dubravke Ugrešić, koja je koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Beo art produkcije. Dramatizaciju i adaptaciju teksta potpisuje Biljana Srbljanović, a režiju Andrej Nosov. U predstavi igraju: Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović.

U okviru pratećeg programa izložbe „Na drugi pogled" Austrijskog kulturnog foruma predstavljeni su radovi i upriličen je razgovor sa umetnicima Marielom Cvetić (Srbija) i Julijanom Turnerom (Austrija).

Emisiju priprema i vodi Tanja Živković.

 

 

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво