Читај ми!

Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina

Gost Riznice dr Dragoljub Marjanović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Seminar za vizantologiju

„Ništa, međutim, ne bi danas bilo na ovakav način veliko i naše, da ga kao jedan od izdanaka slavne svetorodne loze Nemanjića nije na plećima svoje hrišćanske odgovornosti i vladarske prilježnosti poneo -blagočestivi i hristoljubvi gospodin, previsoki i krepki i samodržavni kralj Stefan Uroš Milutin, kakvim ga naziva njegov plemeniti savremenik i nadahnuti životopisac, arhiepiskop Danilo Drugi. U vreme koje je bilo obeleženo vrhuncem sučeljavanja i preplitanja srpske i vizantijske kulture, ali i opasnim osvajačkim prodorima drugih kultura sa Istoka, stvaranje jedinstvenog srpskog državnog i duhovnog izraza, moglo se odviti jedino uz duboku svest da samo ono što je zaista hrišćansko može biti veliko i naše." (Iz pozdravog pisma Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, međunarodnom naučnom skupu, „Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina", održan u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog)

Povodom održanog međunarodnog naučnog skupa „Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina" u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog, gost Riznice, sa kojim govorimo o životu i delu kralja Milutina, je dr Dragoljub Marjanović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Seminar za vizantologiju.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво