Читај ми!

Istorija batika

Mada je Indonezija u poslednja dva veka neprikosnoveni centar umetnosti batika, o poreklu i istoriji te likovne discipline i danas traju rasprave naučnika iz raznih zemalja.

Indijski stručnjaci smatraju da je batik stvoren u njihovoj zemlji i da se odatle preselio u Indoneziju, Maleziju, Šri Lanku, Tajland i, mnogo kasnije, na zapad. Doprinos komplikovanoj istoriji batika dali su i iranski istoričari, koji tvrde da je batik persijskog porekla i razvijen po uzoru na stariju veštinu bojenja ‒ kaliko. Bogatstvu teorija doprinos je dao i narod Mjao, koji živi u Kini, i tom umetnošću se, navodno, bavi još iz vremena dinastije Song, a svoju teoriju otkriva kroz poetičnu legendu.

U današnjem Putu svile, pored različitih teorija o nastanku batika, govorićemo i o brojnim specifičnim veštinama potrebnim da bi se oslikala neka svilena ili pamučna tkanina. Muzički ram za priču pružiće nam grupe „Sambasunda", „Nari Ninda", „Džale", „Mari Menari" i majstor laute pipe Liu Fang.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво