Читај ми!

Dani austrijskog filma

Dani austrijskog filma, manifestacija koja se održava od 23. do 27. septembra u Kulturnom centru Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci, publici će predstaviti osam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije i pet filmova značajnih za istoriju kinematografije ove zemlje.

Fokus oba programa je na ženama u kinematografiji ‒ ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje nazivamo ženskim. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Velika očekivanja", a selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac. Prateća selekcija u Jugoslovenskoj kinoteci posvećena je dvema prominentnim ženama sa početaka istorije austrijske kinematografije ‒ glumici Hedi Lamar i rediteljki i producentkinji Luize Kolm-Flek. Gost Jugoslovenske kinoteke 24. septembra biće direktor Austrijskog filmskog arhiva dr Nikolas Vostri (u našoj javnosti poznat po zaslugama koje su dovele do pronalaženja prvog srpskog igranog filma „Karađorđe"). O celokupnom programu festivala za Filmoramu danas govori Jelena Glišić iz Austrijskog kulturnog foruma.

U današnjoj emisiji biće reči i o filmskoj radionici BINA, u okviru koje će učesnici učiti o filmu i arhitekturi, i arhitekturi na filmu, a nakon toga će i sami snimati tj. dati svoje viđenje zgrade Doma štampe (u kojoj su KCB i Beoizlog).U toku radionice, pod nazivom „Kad bi ovi zidovi govorili", biće organizovana dva javna događaja, promocija zbornika Nonument, kao i projekcija snimljenih filmova. Glavni mentor radionice je Dejan Petrović, sa kojim ćemo danas razgovarati.

U današnjoj emisiji biće reči o novoj sezoni A1 Kinoteke, odnosno restaurisanju filmskih klasika. U nedelju je prikazan film „Sezona mira u Parizu" Predraga Golubovića iz 1981.

Uređuje i vodi Ana Vučković Denčić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво