Читај ми!

Sveti Vasilije Ostroški-350 godina od upokojenja

Gost emisije Hram je veroučitelj i katiheta Branislav Ilić

Rođen kao Stojan Jovanović 28. decembra 1610. u selu Mrkonjići. Popovo polje, u blizini Trebinja, u bogobojažljivoj porodici, od oca Peta i majke Ane. U dvanaestoj godini odlazi u manastir Zavalu gde je iguman njegov stric Serafim. Posle nekoliko godina prelazi u trebinjski manastir Tvrdoš, gde je i primio monaški postrig. Sa blagoslovom patrijarha Pajsija Janjevca proveo je i godinu dana na Svetoj Gori. Arhimandrit Vasilije je 1638. rukopoložen u Peći za mitropolita hercegovačkog, sa obnovljenom svetosavskom titulom-mitropolit zahumski. Kasnije će dodati titulu i Skenderijski. Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdoš sve dok ga Turci nisu razorili.

Vladika Vasilije prvo odlazi u jednu pećinu u Pješivcima gde se podvizavao, a kasnije prelazi u ostrošku pećinu. Poslednjih 15 godina života proveo je u pećinskoj isposnici u Gornjem Ostrogu. Upokojio se 29. aprila 1671. Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru Ostrogu, a u njihovu moć isceljenja i utehe veruju ne samo pravoslavni hrišćani već i ljudi druge vere. Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, po novom kalendaru.

Povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog gost emisije Hram je veroučitelj i katiheta Branislav Ilić iz Novog Sada, autor velikog broja tekstova, emisija, predavanja o Svetom Vasiliju Ostroškom, kao i dokumentarnog filma „Sveti Vasilije Ostroški-svedok vaskrsenja".

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво