Читај ми!

Tragovi, solidarnost, transhumanizam i sunovrat

Vim Vandekejbus i Agata Juniku

Premijerom predstave „Living room" Ersana Mondtaga na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, odnosno „Prologom", 13. septembra počelo je dvostruko 54. i 55. izdanje Bitefa, međunarodnog pozorišnog festivala koji će trajati do 25. septembra. U okviru „Prologa" prikazana je još jedna predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Cement", u režiji Sebastijana Horvata. Potom je sinoć usledilo svečano otvaranje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstavom „Tragovi" belgijskog teatra „Ultima Vez" u režiji čuvenog koreografa Vima Vandekejbusa.

Neposredno pred otvaranje, Vim Vandekejbus je govorio za Maske o „Tragovima", ljudskoj prirodi, totalitarizmu, svetskoj krizi i moći pozorišta, odnosno umetnosti.

Agata Juniku je članica ovogodišnjeg Bitefovog žirija. Predaje na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti. Nakon studija filozofije i komparativne književnosti u Zagrebu, završila je postdiplomske studije filozofije u Parizu i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autorka knjiga i emisija o pozorištu, u fokusu interesovanja ima savremene teorije izvođenja, konstrukciju i izvođenje identiteta u teatru, te procedure i strategije političkog delovanja u kontekstu izvođačkih praksi, uključujući radijsku umetnost.

Sa Agatom Juniku u Maskama ćemo razgovarati o pozorištu „Na ivici budućnosti", kako glasi slogan ovogodišnjeg Bitefa.

Urednik i voditelj emisije je Gordana Đurđević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво