Читај ми!

Car Jovan Nenad (1526-1527)

Gost je prof. dr Boris Stojkovski, Odsek za istoriju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu

„Svega nešto manje od 11 meseci 1526-1527. godine je bilo dovoljno Caru Jovanu Nenadu-Crnom Čoveku, da zainteresuje i privuče veliki deo tadašnje Evrope. Onoliko koliko je bio važan i koliko su se savremenici trudili da saznaju o njemu i njegovom pokretu, toliko se malo o njemu zna. Nesumljivo najmističnija, ali i jedna od najintrigantnijih ličnosti srpske i ugarske povesti. Zaista o njemu ima vrlo malo podataka. Poreklo mu je gotovo nepoznato. Njegova aktivnost je poznata tek od tokajskog sabora 1526. godine kada stupa u službu Jovana Zapolje, a traje sve do leta 1527. godine, kada gine. On tada nestaje sa istorijske scene, ali odlazi u istoriju, a potom u legendu." (Prof. dr Boris Stojkovski)

U ovonedeljnoj Riznici slušamo o zagonetnoj ličnosti, životu, delu, nasleđu Cara Jovana Nenada, Crnog Čoveka, kako su ga nazivali savremenici, koji je od 1526. do 1527. godine, svega 11 meseci, do svoje tragične pogibije, vladao kao car nezavisne države na području južne Panonske nizije. Na spomeniku koji mu je podgnut u Subotici, na trgu, ispred Gradske kuće, stoji natpis: „Tvoja misao je pobedila", a često su ga nazivali „ocem Srpske Vojvodine". A ko je, zapravo, Car Jovan Nenad, Crni Čovek?

Gost emisije je prof. dr Boris Stojkovski, Odsek za istoriju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, autor monografije „Car Jovan Nenad".

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво