Читај ми!

Vergilije i Džumpa Lahiri

„Vrt od slova” autorke Jelene Pilipović predstavlja nam Platonovu misao i Vergilijevu idiličnu poeziju i iz neobičnog ugla osvetljava neke od najblistavijih epoha u istoriji kulture.

U ovoj knjizi Jelena Pilipović vešto izdvaja, ispituje i analizira prisustvo slavnog helenskog filozofa u idiličnim prostorima „Ekloga", kroz stihove velikog rimskog pesnika Vergilija i kroz Platonove dijaloge.

Jelena Pilipović redovni je profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Autorka je više knjiga i brojnih naučnih radova, najćešće posvećenih sagledavanju antičke poezije u svetlu savremene teorijske misli. Dobitnica je, između ostalih, Istraživačke nagrade grada Pariza, Nagrade „Nikola Milošević" i drugih. Sa Jelenom Pilipović kroz razgovor u emisiji Čitač predstavljamo knjigu „Vrt od slova".

Džumpa Lahiri (1967) rođena je u Londonu kao ćerka indijskih imigranata, koji se potom sele u SAD gde je Lahirijeva magistrirala komparativnu književnost i doktorirala na renesansnoj umetnosti. Prve priče objavljuje još 1988. i to u prestižnom časopisu „Njujorker". Debitantska zbirka priča „Tumač bolesti" iz 1999. osvojila je Pulicerovu nagradu za književnost i Nagradu PEN/ Hemingvej. Potom su sledili uspešni romani „Imenjak", „Ravnica" i još jedna zbirka priča „Nova zemlja".

O knjizi „Tumač bolesti" Džumpe Lahiri razgovaramo sa Vladislavom Gordić Petković, profesorkom engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i književnim i filmskim kritičarem Miroljubom Stojanovićem.

Emisiju "Čitač" uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво