Nikola Mikić

Mladi bariton i Pozitivna trema

Nikola Mikić je rođen je 18. avgusta 1990. godine u Leskovcu, gde je pohađao osnovnu i srednju muzičku školu „Stanislav Binički", u klasi Jelene Radosavljević. Završio je osnovne akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi Katarine Simonović Ivanković, a master i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Violete Pančetović Radaković.

Od operskih uloga koje je tumačio izdvajaju se role Franka u opereti „Slepi miš", na sceni niškog Narodnog pozorišta (2013/2014. i 2014/2015), Figara u operi „Seviljski berberin" (2015/2016), Stenija u premijernom izvođenju opere „Madalena", u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom" u Beogradu (2016), Beta u operi „Đani Skiki", na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (2016/2017), Policaje u operi „Koštana" (2018/2019), kao i uloga Pjetra Flevila u operi „Andre Šenije" (2019/2020).

Tumačio je solističku deonicu u izvođenju IX Betovenove simfonije povodom obeležavanja godišnjice Milanskog edikta 2013. godine u Nišu i učestvovao na koncertima na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, povodom obeležavanja 50 godina karijere Radmile Bakočević 2016. godine. Gostovao je i na gala operskom koncertu Mlade operske nade „Kosta Trpkov" na Velikoj sceni Opere u Skoplju 2017. godine. Bio je i učesnik memorijalnog koncerta posvećenog horu „Aleksandrov", u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom" u Beogradu, 2017. godine, kao i na koncertima „Put ka belkantu" 2017. i 2019. godine, na sceni „Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nikola Mikić je dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima: „Petar Konjović", Beograd ‒ treća nagrada 2010. godine; „Lazar Jovanović", Beograd ‒ prva nagrada 2013. godine; „Nikola Cvejić", Ruma ‒ dve prve nagrade i laureat celokupnog takmičenja 2014. godine; „Bruna Špiler", Herceg Novi ‒ prva nagrada 2016. godine; „Radmila Bakočević", Kragujevac ‒ prva nagrada i specijalna nagrada 2018. godine.

 

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво