Читај ми!

Prvi od ukupno dva

U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstavlja prvi klavirski trio Kamija Sen-Sansa, jednu od preko 40 njegovih kompozicija kamernog žanra.

To je i njegovo prvo uspelo delo, jedno od najranijih koja se danas redovno izvode. Nastalo je 1864, Sen-Sansovi rani biografi tvrde da je plod inspiracije letovanjem u Pirinejima. U svakom slučaju, predstavlja prirodnu vezu sa odgovarajućim kompozicijama Šumana i Mendelsona. Prvi klavirski trio je bio izabran za izvođenje i u specijalnim prilikama - kada je otkriven spomenik Sen-Sansu 1907. u Dijepu, u prisustvu kompozitora, i na komemorativnom koncertu januara 1922, neposredno posle njegove smrti.
„Ljudi koji ne znaju muziku smatraju da se najvažnije stvari dešavaju u operi, a da instrumentalna muzika može malo toga da ponudi. U literaturi postoji pozorište, ali postoji i knjiga kojoj se stalno moramo vraćati, ma koliko da su događanja na sceni atraktivna; u muzičkoj literaturi knjigu predstavljaju koncert i kamerna muzika sa svojom specifičnom važnošću, trajnošću i majstorstvom. Tek u poslednjih nekoliko godina ovu istinu su počeli da shvataju u Francuskoj", napisao je 1877. godine Kamij Sen-Sans.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво