Читај ми!

Žan Pjer Faj, Kamij Kušner, Toni Parsons...

U današnjem izdanju emisije „Čitač" govorimo o novim knjigama.

U današnjem izdanju emisije Čitač govorimo o novim knjigama. Ćerka poznatog francuskog lekara i političara Bernara Kušnera Kamij Kušner optužila je svog očuha Olivijea Dijamela da je seksualno zlostavljao njenog brata blizanca kada je imao 13-14 godina. Ovo je priča o tajni koju je poznata pariska intelektualno-levičarska porodica čuvala više decenija. Olivije Dijamel nagovorio je svoju žrtvu na ćutnju, a majka Evelin Pizije stala je u zaštitu supruga.

Ovo je istinita priča žene koja se najzad osmelila da ispriča nešto o čemu je „familia grande" dugo ćutala.

Kamij Kušner (1975) univerzitetski je profesor prava. „Familia grande" je njena prva knjiga. Gost emisije Čitač je prevodilac Svetlana Stojanović.

Govorimo i o izabranim pesmama „Izgubljeno nađeno" Žan-Pjera Faja.

Žan-Pjer Faj (1925) jedan je od najvećih francuskih pesnika i filozofa. Godine 1968. osniva legendarni časopis „Promena", čiji je zadatak istraživanje novih vrednosti u književnosti, a u fokus se stavlja sam proces pisanja. Faj je pokrenuo interdisciplinarni Centar za poeziju i filozofiju. Autor je više knjiga pesama.

Izdanje izabranih pesama priredila je i na srpski jezik prevela Nina Živančević, sa kojom razgovaramo o Žan-Pjeru Faju, a čućemo i deo razgovora sa Fajom kada je pre deset godina boravio u Novom Sadu.

Preporuka za čitanje je najnoviji roman Tonija Parsonsa „Žena bližnjega tvoga".

Toni Parsons je pisac koji se u svetu proslavio knjigom „Čovek i dečak". Nakon više bestselera, započinje serijal romana o detektivu Maksu Vulfu koji su takođe stekli veliku popularnost.

O knjizi ćemo razgovorati sa prevodiocem Nenadom Dropulićem.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво