Читај ми!

Snežana Nešić

Kompozitorka, akordeonistkinja, dirigentkinja

Ova autorka je gotovo potpuno nepoznata u našoj sredini zato što nikada nije studirala, niti sa svojim delima često bila prisutna u domovini, tako da će ovo biti prilika da se slušaoci Radio Beograda 2 i kroz razgovor upoznaju sa njenim veoma bogatim i raznovrsnim opusom i stvaralačkom poetikom.

Snežana Nešić je rođena 1972. godine u Smederevskoj Palanci, a srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Kragujevcu, u oblastima muzičke teorije i harmonike. Studije je upisala i diplomirala na konzervatorijumu „Čajkovski" u Kijevu i to na tri odseka: harmonike, kod profesora Ivana Jaškeviča, dirigovanja, kod Vladimira Sirenka i kompozicije, u klasi Genadija Ljasenka. Usavršavanje je nastavila na visokoj školi za muziku, pozorište i medije u Hanoveru, 1998. godine, u klasi harmonike kod čuvene profesorke Elzbet Mozer i kompozicije, kod Johanesa Šelhorna, sa posebnim kursom elektronske muzike u klasama Gintera Štajnkea i Joakima Hajnca. Usavršavala se i na kursevima za kompoziciju kod Sofije Gubajduline, Tošira Hosogave, Najdžela Ozborna i Adrijane Helski, dok je harmoniku specijalizovala i kod čuvenog Fridriha Lipsa.

Osim domaćih i nemačkih stipendija kojima su bile pokrivene njene studije u Kijevu i Hanoveru, dobitnica je i velikih stipendija u Rimu: Nemačke akademije u „ Casa Baldi ", 2015, kao i umetničke rezidencije u „Geteovoj kući", 2016.

Među nagradama i priznanjima dodeljenim Snežani Nešić, osim mnogih koje je osvojila kao akordeaonistkinja, izdvajaju se: nagrada na međunarodnom konkursu kvarteta „Molinari" za njen gudački kvartet „Running Thoughts", kao i nagrada Opere u Minteralu za muzičko-scensko ostvarenje „The Rain Passed Over", dok je u nekoliko prilika bila rezidencijalni kompozitor: 2016 u kući Vilhelma Kempfa u italijanskom gradu Pozitanu, 2017. u Gete institutu u Monteralu, i 2019. u Nemačkom akademskom centru u Veneciji.

Snežana Nešić je, od 2007. godine, docent za kompoziciju i interpretaciju nove muzike na Akademiji za muziku, pozorište i medije u Hanoveru gde je takođe i dirigent ansambla za novu muziku „ Incontri" i umetnički vođa koncertne serije „Forum nove kamerne muzike". Školske 2014-2015 godine bila je gostujući profesor za kompoziciju i novu muziku na Muzičkoj akademiji u Skoplju, a od 2018. predaje savremenu muziku i na muzičkoj akademiji „Robert Šuman" u Lajpcigu. Takođe je i osnivač i umetnički vođa umetničke grupe „ur.werk", koja je specializovana za savremenu muziku.

Kao kompozitor i kao izvođač, redovni je gost na značajnim festivalima Evrope i sveta. Između ostalog, sarađivala je sa Orkestrom Severnonemačkog radija u Hamburgu, operskim kućama u Hanoveru i Braunšvajgu, kao i sa ansamblima među kojima su formacije „Adapter", „Megaphon", „Quasar" i „Novi Hanoverski ansambl".

Urednik i voditelj emisije: Ana Ćirica

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво