Читај ми!

Milena Milošević Micić

Gošća Kluba 2 je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti i viši kustos Zavičajnog muzeja Knjaževac.

U Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac nedavno je promovisana monografija i otvorena izložba dela mr Dragoslava Živkovića, akademskog slikara poreklom iz Knjaževca, povodom 50 godina njegovog stvaralaštva. Monografija je kapitalno delo, ne samo po svom obimu jer ima 260 strana, već po tome što ona po prvi put na jednom mestu obuhvata 594 katalogizirana dela, koja su dobra osnova za sva dalja tumačenja, proučavanja i valorizaciju Živkovićevog dela. O njegovom značaju govore međunarodna priznanja, najznačajnije domaće nacionalne nagrade.

Predstavljanje monografije i otvaranje izložbe bio je povod da posetimo Zavičajni muzej i sa Milenom Milošević Micić, autorkom projekta, muzejskom savetnicom i istoričarkom umetnosti, razgovaramo o višedecenijskom stvaralaštvu ovog umetnika, ali i radu Muzeja. Kao samostalna ustanova, osnovan je 1980. godine, a u njegovom sastavu su i kuća Ace Stankovića, gde je prošlog meseca otvorena i donja etaža za novu postavku Muzeja, kao i arheo-etno park u Ravni i obližnje arheološko nalazište Timakum Minus.

Milena Milošević Micić već dvadeset godina predano i energično radi u Muzeju, za koji kaže da je „čarobni prostor u kome čovek iz dana u dan može da kreira jednu novu stvarnost". U Klubu 2 razgovaramo o ljubavi prema svom pozivu i rodnom Knjaževcu, o umetnicima i umetnosti.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво