Читај ми!

La monica

Prava evropska pesma - La monica

Na motivima samo jedne pesme nastao je, u periodu između 16. i 18. veka, veliki broj dela. Popularnost ove melodije poznate kao „La monica" je gotovo jedinstvena u istoriji muzike iako je nastala u Italiji, prava je evropska pesma. Njen originalni naslov je „Majko ne daj da budem monahinja" i njena umetnička transpozicija je tema današnje emisije. Moći ćete da čujete kako su italijanski, francuski, nemački i engleski kompozitori ovu čuvenu pesmu preoblikovali i prebacili u različite forme i žanrove - od trio sonate i partite do korala i mise.

Tema rubrike „Antikoskop" je jedno takmičenje koje se odigralo pre više od 300 godina. Zahvaljujući njemu je barokna operska literatura obogaćena značajnim delom, operom „Parisov sud", malo poznatog kompozitora i brata slavnog Hernija Persla, Danijela Persla.

Urednik i voditelj emisije je Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво