Читај ми!

Zoran Stanojević (1942‒2021)

U znak sećanja na Zorana Stanojevića

U znak sećanja na Zorana Stanojevića, književnika, proznog i dramskog pisca, aforističara, novinara, prevodioca, jednog od najomiljenijih radio-voditelja, koji nas je nedavno napustio, repriziramo emisiju Klub 2 koju je svojim glasom, erudicijom i nepresušnom inspiracijom oblikovao i bojio više od sedam godina (1986‒1994).

Stanojević je bio i autor nekih od najatraktivnijih emisija u istoriji svih programa Radio Beograda ‒ „Hobiskop", „Vreme radoznalosti", „Lovac na bisere", „Omniologija", a autor je i velikog broja radio-drama. Objavio je više od 20 knjiga, nekoliko stotina priča, a preveo je pet dela, među kojima je i trotomni Tolkinov „Gospodar prstenova".

O šezdesetpetogodišnjici Radio Beograda, oktobra 1989. godine, gost Zorana Stanojevića u emisiji Klub 2 bio je kompozitor, pedagog i muzički pisac, akademik Enriko Josif. Ova emisija na najbolji način ilustruje Stanojevićevu radoznalost, brojna interesovanja i duboku posvećenost kreiranju uzbudljivog radio-portreta sagovornika. Enriko Josif je tada govorio o komponovanju za radio, o svom delu „Smrt Stefana Dečanskog", o skulptoralnom trenutku u muzici, o rokenrolu, filmu, smehu, naivnosti, beznađu, zajedništvu...

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво