Читај ми!

Prvi klavirski koncert Feliksa Mendelsona

Izvođenje čuvene američke pijanistkinje kineskog porekla Juđe Vang i orkestra Festivala u Verbijeu pod upravom Kurta Mazura.

Feliks Mendelson je između svoje 21. i 29. godine napisao čak pet kompozicija za klavir i orkestar. Među njima je i prvi koncert za klavir koji je Mendelson komponovao u Minhenu i tamo ga lično premijerno izveo. Delo će u prvoj emisiji Autogram ove nedelje predstaviti Gorica Pilipović.

Mendelson je koncert izveo 17. oktobra 1831. i često ga je potom svirao sa velikim uspehom, ali tek je Listovo izvođenje u Parizu učinilo delo slavnim. Legija mladih pijanista je preuzela koncert i to sa takvim oduševljenjem da je čak i Hektor Berlioz pisao o klaviru marke Erar na kojem se nadmetalo 30 izvođača. „Instrument je potom odbijao da prestane da svira Mendelsonov koncert sve dok nije bio raskomadan i zapaljen", našalio se Berlioz. A sam Mendelson se u svojim kasnijim godinama čudio toj popularnosti i nije preterano voleo koncert - „Napisao sam ga za samo nekoliko dana i skoro ne vodeći nikakvog računa", govorio je. U emisiji Autogram možete slušati izvođenje čuvene američke pijanistkinje kineskog porekla Juđe Vang i orkestra Festivala u Verbijeu pod upravom Kurta Mazura.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво