Читај ми!

Mikroplastika i zdravlje ljudi – projekat IMPTOX

Mikro i nano plastične čestice prisutne su u životnoj sredini i deo su našeg svakodnevnog života.

 

Nalaze se u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo i vazduhu koji udišemo, a ipak ne znamo koliko su opasne po ljudsko zdravlje. Upravo zbog toga je jedan od osnovnih ciljeva projekta pod akronimom IMPTOX razumevanje efekata mikro i nano plastičnih čestica na ljudsko zdravlje, a posebna pažnja biće posvećena proceni rizika od alergijskih bolesti uzrokovanih plastičnim česticama u kombinaciji sa drugim zagađujućim materijama u životnoj sredini, a na osnovu pretkliničkih i kliničkih studija.


Realizacija projekta IMPTOX, finansiranog u okviru programa Evropske unije „Horizont 2020", započela je 1. aprila 2021. godine, a projektni tim čine stručnjaci iz jedanaest institucija iz osam zemalja. Naša gošća je koordinatorka projekta, prof. dr Tanja Ćirković Veličković, redovna profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu i dopisna članica SANU.
O plastici u životnoj sredini govoriće i prof. dr Momčilo B. Đorđević u redovnoj rubrici o novostima iz sveta medicine, a kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u „Naučnom prelistavanju" sa Nikolom Božićem iz Petnice donosimo pregled najinteresantnijih vesti iz nauke u mesecu koji ostaje za nama.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво