Mirjana Boba Stojadinović

Mirjana Boba Stojadinović: Nikola Burio „Relaciona estetika; Postprodukcija; Altermodernost”, FMK

Postavke Nikole Burioa o savremenoj umetničkoj produkciji veoma brzo po objavljivanju našle su se u razmatranjima teoretičara i kritičara umetnosti širom sveta, pa i kod nas, jer su adekvatno odražavale promene unutar stvaralaštva umetnika na prelazu i početkom novog milenijuma. Knjiga „Relaciona estetika", koja se u originalu pojavila 1998. godine, kod nas je prevedena u časopisu Košava 2003. Ubrzo je prevedena i sledeća Buriova knjiga „Postprodukcija", ali nije postojala volja izdavača da ona bude objavljena. Tek je Fakultet za medije i komunikacije imao sluha da objavi dela najpozornijeg teoretičara umetnosti danas.

Nikola Burio je francuski kustos i teoretičar umetnosti, koji je svojim teorijskim (ali i praktičnim) radom redefinisao formate savremene umetnosti u odnosu na konceptualne taktike: relacione estetike, redukcije zapadnih formata i altermodernosti, postprodukcijskog i eksformnog. Kao protivnik postmoderne estetike, trudi se da poveže di-džejing sa savremenom umetnošću, da definiše pojavu prve globalne modernosti, zasnovane na prevođenju i nomadskim formama. Takođe se bavi ispitivanjem dinamike altiserovski shvaćene ideologije, u pokušaju da objasni razlike između produktivnog i neproduktivnog, proizvoda i otpada, i uključenih i isključenih u njihovom odnosu prema društvu. Godine 2015. imenovan je za direktora Centra za umetnost La Panacee i direktora Centra za savremenu umetnost u Monpeljeu, u Francuskoj.

Svojim teorijskim postavkama on sugeriše da osnovno umetničko pitanje danas nije: „Šta novo možemo da napravimo?", već: „Kako da učinimo da nešto novo funkcioniše s onim što već imamo?". Drugim rečima: kako možemo da proizvedemo jedinstvenost i značenje iz ove haotične mase objekata, imena i referenci koje konstituišu naš svakodnevni život? Savremeni umetnici više programiraju oblike nego što ih komponuju: radije nego da preoblikuju sirovi element (prazno platno, glinu i dr.), oni remiksuju postojeće forme i koriste podatke.

Gost emisije biće priređivač i jedan od prevodilaca, umetnica Mirjana Boba Stojadinović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво