Читај ми!

Andre Vltček: Život za slobodu

U emisiji Kontrapunkt slušaoci će biti u prilici da čuju intervju sa Andreom Vltčekom, jednim od najboljih istraživačkih ratnih novinara na svetu, filozofom, romanopiscem, filmskim stvaraocem, pesnikom, dramaturgom, fotografom, revolucionarem, internacionalistom koji je izveštavao sa ratišta i dešavanja u preko 180 zemalja u svetu, boreći se protiv zapadnog imperijalizma i monopolističkog kapitalizma.

Intervju sa Vltčekom snimljen je tokom njegovog boravka u Beogradu početkom septembra 2020, i ispostavilo se da je to poslednji Vltčekov intervju budući da je preminuo nakon povratka u Istanbul, 22. septembra, pod, kako je istanbulska policija izjavila, sumnjivim okolnostima. Vltček je boravio u Beogradu u sklopu istraživanja zapadnih i zločina NATO-a počinjenih u Srbiji.
Vltček je pokrivao na desetine ratnih zona i sukoba od Iraka i Perua do Šri Lanke, Bosne, Ruande, Sirije, DR Konga i Istočnog Timora...
Za levičarsku južnoameričku televizijsku mrežu „Telesur" Andre Vltček producirao je i režirao nekoliko dokumentarnih filmova koji se bave različitim temama ‒ od Turske / Sirije do Okinave, Kenije, Egipta i Indonezije, a izlažu montruozne efekte zapadnog imperijalizma na planeti. Njegov dugometražni dokumentarni film „Ruanda Gambit" preokreće zvanični narativ o genocidu 1994. godine, razotkrivajući ruandsku i ugandsku pljačku DR Konga u ime zapadnog imperijalizma. Producirao je dugometražni igrani dokumentarni film o indonežanskim masakrima 1965. godine „Terlena ‒ razbijanje nacije", kao i film o brutalnom kampu za somalijske izbeglice Dadaab u Keniji ‒ „Jedan je preleteo Dadaab".

Autor i voditelj: Biljana Đorović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво