Читај ми!

Kriza savremene porodice

Porodica je u današnje vreme suočena sa brojnim teškoćama i problemima kako bi se održala i ispunila pretpostavljene funkcije i očekivanu ulogu. Promene koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva ostavljaju značajne posledice na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu.

Savremena porodica je opterećena mnoštvom problema: siromaštvom, nasiljem unutar porodice, traganjem za putevima slobode i samostalnosti njenih članova, gubljenjem identiteta i uloge osnovne ćelije društvene strukture. Poseban problem predstavljaju grupe i zajednice koje se javljaju sa namerom da postanu alternativa klasičnoj porodici.

Pitanje lične slobode, izbora i odluke postavlja se i u porodici. Gde su granice slobode, autonomnosti i samostalnosti svakog člana, kako ostvariti ličnu slobodu a da to ne bude na uštrb slobode drugih članova. Patrijarhalne i tradicionalne porodice su posebno na „udaru" zahteva za individualizmom, samostalnošću i poštovanjem ličnosti svakog člana.

Globalizacija savremenog društva nameće uslove za transformaciju (globalizaciju) savremene porodice i izmenu njene klasične strukture, uloge i značaja.

Opšti zaključak je da je klasična porodica sve više ugrožena, da se ubrzano transformiše (posebno u razvijenom svetu), pa čak i potiskuje. Kuda ide savremena porodica?

Gosti su Gordana Nikić, psihoterapeut i Boško Kozarski, kolumnista i kulturista.

Autor: Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво