Читај ми!

"Zažmuri se na jedno oko"

Nemanja Lađić "Zažmuri se na jedno oko", Galerija ULUS

Laureatu prošlogodišnje Jesenje izložbe ULUS-a Nemanji Lađiću omogućeno je da u galeriji Udruženja organizuje izložbu. Na izložbi pod nazivom „Zažmuri se na jedno oko" predstavljena su tri video-rada, tri animacije bazirane na tehnici fotogrametrije. Suština te tehnike je da se dvodimenzionalne fotografije pretvaraju u 3D modele, čime je njihova vidljivost 360°. Lađić u procesu stvaranja polazi od arhitektonskih objekata koji nisu potpuno definisani, da bi potom, u daljem postupku, celu scenu kompoziciono upotpunio različitim sadržajima. Na taj način ostvaren je jedinstveni nelinearni tok priče/sećanja kada se pogled posmatrača slobodno kreće kroz tri dimenzije scene.

Predstavljeni rad „Muzej površnih zabeleški", za koji je i dobio priznanje, nastao je tokom njegovog boravka na Likovnoj koloniji u Sićevu, a prikazuje digitalnu „šetnju kroz imaginarni muzej" u kojem su izloženi trodimenzionalni modeli pojedinih objekata lokalne seoske arhitekture. „Muzejski eksponati" proizvedeni su postupkom fotogrametrije, i to isključivo na osnovu fotografija koji je umetnik lično zabeležio na terenu.

Obrazlažući koncepciju izložbe Lađić kaže: „Skoro svaka fotografija danas, pored sirovog vizuelnog materijala, sadrži i informacije o vremenu, lokaciji, tehničkim parametrima ekspozicije, kao i samom sadržaju kadra, koji se softverski analizira da bi se detektovali motivi, pa čak i identitet fotografisanih ljudi. Sve te dodatne informacije olakšavaju pretraživanje i grupisanje fotografija, njihovo međusobno dovođenje u vezu po nekom kriterijumu pretrage. Ali, pored formalne „rečitosti", duh i atmosfera motiva koje opažamo na fotografijama, nedostaju njihovim 3D ekvivalentima. U tom smislu, 3D modeli jesu zanimljiva metafora za savremene tehnoške tendencije. Umesto duha trenutka, oni predstavljaju šuplje ljušture objekata, što oslikava utopijski aspekt nastojanja da se sačuva, vrati, ponovo proživi momenat koji je zabeležen. Umesto da omoguće trajanje, oni demonstriraju urušavanje."

Gost emisije je Nemanja Lađić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво