Читај ми!

Manastir Banjska

Manastir Banjska, zadužbina kralja Stefana Uroša Drugog Milutina, najvećeg ktitora među srpskim srednjovekovnim vladarima, zidana je između 1312. i 1318. godine.

 

Kralj Milutin je Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre bio sahranjen. Međutim, posle Kosovske bitke njegovo telo je preneto u Trepču, a 1460. godine u bugarski grad Sofiju, gde se i danas nalazi.

Ovaj manastir Srpske pravoslavne crkve smešten je na Kosovu, u neposrednoj blizini grada Zvečana, uz rečicu Banjsku, po kojoj je manastir i dobio ime. O svemu tome se govori u ovom izdanju Zapisa s predumišljajem.

Autor emisije: Milutin Dedić

(repriza)   

 

Записи с предумишљајем

Autor:
Милутин Дедић

Људи, њихова дела и трагови које су оставили, од најранијих дана привлачили су пажњу аутора емисије „Записи са предумишљајем“, сликара Милутина Дедића. Овај наш познати сликар с временом је све више увиђао важност трагова минулих времена, чак и онда када су митови и легенде надмашивали историјске чињенице. У жељи да свеобухватније сагледа људе и њихова дела, аутор је, поред проучавања одговарајуће литературе и архивске грађе, своја истраживања поткрепио и путовањима, са којих нам доноси аутентичне, занимљиве приче. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво