Читај ми!

„Non-pejper"

Fenomen, opasna ideja ili konačno rešenje

Slovenački „non-pejper" koji se pojavio protekle nedelje izazvao je pometnju u celom regionu. Uzburkao je i briselsku administraciju i diplomatske krugove Evrope. O promeni granica na Balkanu prvi put se javno debatovalo i u zvaničnom miljeu Evropske unije.

Sve je krenulo početkom marta, kada je Borut Pahor, predsednik Slovenije, koja će uskoro predsedavati Evropskoj uniji, u Sarajevu pitao predstavnike bosanskohercegovačkog predsedništva: „Možete li se vi u Bosni i Hercegovini mirno razići?" Pitanje je postavljeno u kontekstu „sve češćih glasova u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije". To bi podrazumevalo veliko pomeranje granica na prostoru bivše SFRJ.

Čitava ova ideja na tragu je stava bivšeg britanskog diplomate Timotija Lesa da na „Balkanu nema napretka i mira dok se ne stvore etnički čiste države". Da li je to opasna ideja ili put ka konačnom rešenju? Odakle se pojavio slovenački „non-pejper", sa kakvim ciljem i mogućim efektima, za Rečeno i prećutano govore istoričar, profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić i Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik Instituta za društvene studije.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво