Читај ми!

„Tvoj sam čovek ‒ život Lenarda Koena”

Emisiju Čitač posvetili smo knjizi „Tvoj sam čovek ‒ život Lenarda Koena” iz pera Silvi Simons, nagrađivane autorke koja spada među najistaknutije novinare koji se danas bave muzikom.

Lenard Koen, kanadski kantautor, pesnik i romanopisac (1934‒2016) svoj život u književnosti počinje rano,1956. kada sa sedamnaest godina objavljuje prvu zbirku poezije „Hajde da poredimo mitologije". Nekoliko godina kasnije izlazi i „Kutija sa začinima Zemlje", zahvaljujući kojoj ga kritičari proglašavaju jednim od najboljih mladih pesnika engleskog govornog područja u Kanadi. Početkom šezdesetih Koen odlazi da živi na grčko ostrvo Hidra gde nastaju njegovi romani „Omiljena igra" i „Divni gubitnici", kao i zbirke poezije „Cveće za Hitlera" i „Paraziti raja".

 

Po povratku u Kanadu Koen se posvećuje muzici i 1967. izlazi njegov prvi studijski album „Pesme Lenarda Koena". Tokom narednih decenija Koen objavljuje četrnaest albuma, ali nikada nije odustao od pisanja poezije. Slede knjige: „Snaga robova", „Smrt ljubavnika", „Knjiga milosti". Bilo je još knjiga pesama, kao i izbora iz njegovog pesničkog opusa. Dobio je mnogo nagrada za književni rad: Prvu godišnju kanadsku književnu nagradu za pisce na engleskom jeziku, potom špansku nagradu Princ od Asturije, pa Nagradu PEN-a za stihove od izuzetne književne vrednosti i druge.

Za emisiju Čitač govore: prevodilac knjige „Život Lenarda Koena" profesor dr Novica Petrović sa Katedre za anglistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, na kojoj je više godina radio kao docent za studije britanske i američke kulture, urednik u Geopoetici Vladislav Bajac, koji je objavio dva romana Lenarda Koena i prevodio njegovu poeziju, Petar Peca Popović, novinar, muzički kritičar i publicista, Aleksandar Žikić, novinar i kritičar rokenrola i popularne kulture i Dejan Matić, urednik u izdavačkoj kući Treći trg, koja je objavila knjigu Silvi Simons „Život Lenarda Koena".

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво