Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

437,3 m

U aprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine pogođena je i zgrada SANU u kojoj je svoje prostorije i studija imao i predratni Radio Beograd. Dve nedelje pošto je usled bombi stanica zaćutala, nastupio je po mnogima verovatno najintrigantniji period celokupne istorije radiofonije u Srbiji - formirana je okupaciona stanica Vojnički Radio Beograd - Sender Belgrad (1941-1944), koja je program emitovala na nemačkom i srpskom jeziku.

Biće reči o značaju koji je formiranje ove stanice imalo u propagandnim aktivnostima nemačkih okupacionih snaga, kao i o uticaju na kreiranje stavova građana i javnog mnjenja Srbije. Međutim, kako život u okupiranom Beogradu tokom četiri godine nije stao, ispitaćemo i kulturološku funkciju koju je Soldatensender Belgrad imao, s obzirom na veliki broj edukativnih programa i značajnih muzičkih sadržaja, od „živih" prenosa iz koncertnih sala, do gostovanja u studiju beogradskog okupacijskog radija. U tome će nam pomoći istraživanja dr Mirjane Nikolić, redovne profesorke Fakulteta dramskih umetnosti i autorke knjige Sender Belgrad - Okupacijski Radio Beograd - Radiofonija u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, dr Maje Vasiljević, sociološkinje i muzikološkinje koja se, kao istraživač na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, bavila biopolitičkim kontekstom stanice Sender Belgrad i dr Bora Majdanca, istoričara i arhiviste, autora knjige Pozorište u okupiranoj Srbiji 1941-1944. O radu i programu Sendera mnogo saznajemo i od neposrednih svedoka ove stanice - dr Raška V. Jovanovića, Vojislava Bubiše Simića, Svetolika Jakovljevića... Moći ćete da čujete rekonstrukciju programa i retke snimke iz Tonskog arhiva Radio Beograda koji datiraju iz ovog perioda, ili se, kroz potonja sećanja direktnih aktera, referišu na njega.

U rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa pesnikom Tanasijem Mladenovićem. Ovi razgovori vođeni su u okviru ciklusa emisija „Gost Drugog programa" 1976. godine.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво