Читај ми!

Sonja Veselinović i Igor Marojević

Gosti emisije su Sonja Veselinović i Igor Marojević

Nagrada „Biljana Jovanović" ove godine pripala je Sonji Veselinović za pesničku zbirku „Proklizavanje", a roman „Ostaci sveta" Igora Marojevića ovenčan je priznanjima „Tronoški rodoslov", „Solarisov roman godine", „Meša Selimović" i, kako je danas saopšteno, Nagradom grada Beograda. Pomenute nagrade povod su da sa današnjim gostima, osim o njihovim aktuelnim delima, govorimo i o književnim priznanjima i šta ona znače za recepciju dela.

Pesnička zbirka Sonje Veselinović „Proklizavanje" tematizuje iskustvo granice i rubnih područja egzistencije, i to u više ravni (san: java; lično: kolektivno, neminovnost: izbor), kompleksnih po njihovoj problematizaciji i inovativnih u pogledu pesničkih slika. Dosledno ženska perspektiva produbljuje neke teme savremene srpske poezije, dok pitanje sećanja, recimo, univerzalizuje druga značenjska težišta ove zbirke.

Roman „Ostaci sveta" Igora Marojevića, nazvan „prvim romanom o Jasenovcu kao dominantnoj temi", pokriva period od Španskog građanskog rata do NATO bombardovanja Jugoslavije. Kolektivno i lično iskustvo traume u „veku logora" ostvareno je kroz poliperspektivnost, narativnu i jezičku slojevitost, što je Marojevićev roman odredilo kao neideologizovanu priču o ljudskim zlodelima, stradanjima i patnjama.

Uređuje i vodi: Sonja Milovanović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво