Mikrobiota – čitav ekosistem unutar čoveka

O složenoj zajednici mikroorganizama u sistemu za varenje čoveka razgovaramo sa dr Mirjanom Rajilić Stojanović, docentkinjom Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Ova zajednica je toliko jedinstvena kod svakoga od nas, da se može koristiti gotovo kao otisak prsta. Iako mikroorganizmi učestvuju u brojnim metaboličkim procesima, doprinose očuvanju fizičkog, ali i mentalnog zdravlja, o složenim interakcijama između čoveka i simbiotskih mikroorganizama još uvek ne znamo dovoljno. Brojna istraživanja su u toku širom sveta, a njima značajno doprinosi i naša sagovornica, dr Mirjana Rajilić Stojanović koja će tokom razgovora odgovoriti na brojna pitanja.


Šta je to mikrobiota, a šta mikrobiom? Koliko različitih vrsta mikroorganizama je do sada identifikovano u sistemu za varenje čoveka? Koje se metode koriste u ovim istraživanjima? U kojim sve metaboličkim procesima mikroorganizmi učestvuju kod zdravih ljudi, a kako se ova specifična zajednica menja pri pojavi bolesti? Da li su promene u sastavu i strukturi zajednice mikroorganizama uzrok ili posledica bolesti? Šta su probiotici, a šta prebiotici? Kako ih i kada koristiti?
Prof. dr Momčilo B. Đorđević govoriće u redovnoj rubrici o mogućnostima za obnovu mikrobiote kod osoba obolelih od ulceroznog kolitisa ili pri teškim infekcijama.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво