Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Community Radio - Radio kao medij zajednice

Takozvani Treći model radio-stanica, pored javnog servisa i komercijalnog radija, je radio civilnog sektora, ili neprofitni radio kao medij zajednice. Radio civilnog sektora pokreće se sa ciljem zadovoljavanja specifičnih potreba pojedinih društvenih grupa, bez mogućnosti ostvarivanja komercijalne dobiti, a kao osnivači ovog tipa radio-stanica pojavljuju se udruženja građana, verske ili nacionalne zajednice, fondacije i slično. Šta je, zapravo, ovaj, u svetu sve popularniji model - radio kao medij zajednice? O kojim zajednicama je reč? Kako radio jača duh zajednice i „podiže glas" protiv onoga što tu zajednicu ugrožava? Koliko je ovaj tip radija prisutan u etru nad Srbijom i regionom? Kako finansira svoje delovanje, ako je već reč o neprofitnom mediju? Neke od mogućih odgovora na ova i druga pitanja saznajemo od diplomiranog novinara Alekse Milosavljevića, saradnika na projektu „Mediji zajednice".

Jedan od svežih primera medija zajednice stiže nam sa severa zemlje - Radio Plac iz Subotice je zamišljen kao umetnički radiofonski projekat Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice. Osim muzičkog izbora, sastavljenog isključivo od neobjavljene, amaterske i „slobodne" muzike, ovaj radio je usmeren ka beleženju radiofonskih zapisa svakodnevnog života ljudi u zajednici - to je prostor za slušanje sirovog zvuka atmosfere fabrike, pijace, ulice, kafića... „On mora biti sredstvo izražavanja zajednice u okviru koje deluje", kaže naš sagovornik, urednik Radio Placa Petar Mitrić.

U redovnoj rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa slikarom i književnikom Zoranom Petrovićem. Ovih dana obeležili smo jedan vek od njegovog rođenja, a Zoran Petorvić je govorio za ciklus emisija „Gost Drugog programa" 1977. godine i u njima je ostavio značajna svedočanstva o studijama prve posleratne generacije slikara na Fakultetu likovnih umetnosti, o večnoj inspiraciji rodnim banatskim selom Sakule, svom stvaralačkom periodu mašinizma, o pisanju za radio, film i televiziju...

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво