Akordeonista Vladimir Blagojević

Dobitnik nagrade „Aleksandar Pavlović”

Udruženje kompozitora Srbije nedavno je objavilo da je za domete u 2019. godini nagradu „Aleksandar Pavlović" dobio akordeonista Vladimir Blagojević, koji se već nekoliko puta nalazio u najužem izboru za nagradu „što samo svedoči o njegovom kontinuiranom interesovanju za dela naših autora. I ne samo to: Vladimir Blagojević pripada onom malom broju izvođača koji svojim interpretacijama i svojom agilnošću inspirišu i podstiču autore za stvaranje novih dela."

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu, u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici. Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, laureat je i velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku (Premio di Citta di Castelfidardo 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996, Grand Prix u Francuskoj 1997, Premio di Citta di Castelfidardo u Italiji 1997. i 1998, Svetski trofej u Andori 1997, Svetski trofej u Italiji 1998). Bio je i finalista takmičenja Chain za sve instrumente u Varšavi 2003. godine. Nosilac je nagrade Fondacije All-Fellows iz Bazela za izuzetno solističko umetničko delovanje i razvoj savremene muzike, a 2004. postaje stipendista fondacije Friedl-Wald iz Ciriha.

Danas je vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a njegovi studenti ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Njegova pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike. Takođe, od 2004. stalni je član žirija međunarodnog kompozitorskog takmičenja Pre-Art u Cirihu. Održao je više seminara i predavanja u zemlji i inostranstvu o harmonici, ali i iz oblasti savremenog muzičkog stvaralaštva i uloge interpretatora u njemu.

Poslednjih petnaest godina aktivan je na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska opera, Ciriška opera, Teatar „Kolon" u Buenos Ajresu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd.

Sarađivao je sa mnogim poznatim instrumentalistima (Petru Luga, Rejčel Koli, Tomas Demenga, Matijas Arter, Ernesto Molinari, Teodoro Anceloti, Aleksander Gabris, Štefan Husong, Borislav Čičovački, Saša Mirković), dirigentima (Stefan Asberi, Pjer Bulez, Matijas Pinčer, Frank Oli, KH Gruber, Silven Kamberling i dr.) i orkestrima (SO RTV Bajern u Minhenu i Berlinu, SO RTV Baden-Virtenberg u Frajburgu, Štutgartu, Briselu i Berlinu; SO RTV Hesen u Parizu i Frankfurtu; Ansambl „Studio 6" u Radio Beogradu i dr.). Blagojević je godinama pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom (Ensemble Modern iz Frankfurta, Pol Kle iz Berna), a od 2004. stalni je član ansambla Pre-Art iz Ciriha, sa kojim je zabeležio više od 40 nastupa u gradovima Švajcarske, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Blagojević je 2012. godine bio jedan od koosnivača kolektiva „Studio 6" ‒ ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike. Do sada je snimio više od 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima. Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima (Matijas Pinčer, Pjer Bulez, Matijas Arter, Miroslav Srnka, Volfgang Rim, Ričard Beret, Oskar Bjanki), sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Na taj način Vladimir Blagojević se kontinuirano zalaže za razvoj ovog instrumenta i za njegovo integrisanje u svetsku orkestarsku i kamernu muziku. Tako je premijerno izveo oko sedamdeset novih kompozicija kao solista i u okviru pomenutih kamernih sastava.

Urednik i voditelj: Ana Ćirica

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво