O Hermanu Heseu i Simon de Bovoar

Barbara Novaković i Jelena Nidžović

U današnjoj emisiji Čitač govorimo o Hermanu Heseu povodom jedne zanimljive knjige „Ne pokoravam se i neću se pokoriti"-pisma 1881-1904. Knjigu je 2012. objavila prvi put u svetu čuvena izdavačka kuća „Zurkamp" iz Nemačke. Ova pisma petnaestogodišnjeg Hermana Hesea nastala su nakon pokušaja samoubistva kada je bio smešten u mentalnu ustanovu. Gost emisije je Barbara Novaković, pesnikinja i prevodilac, koja je diplomirala nemački jezik i književnost na katedri za Germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i sada prevela neka od Heseovih pisama.

Herman Hese jedan je od najpoznatijih nemačkih autora XX veka. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1946. godine. Najznačajnija dela su mu: „Stepski vuk", „Sidarta", „Igra staklenih perli", „Narcis i Zlatoust"...

U svom eseju Bojan Belić danas govori o Hermanu Heseu.

Predstavljamo i neobjavljeni kratki roman Simon de Bovoar „Nerazdvojne" u kojoj ova književnica dočarava svoju veliku ljubav iz detinjstva prema prijateljici Zazi, čija će je tragična smrt neposredno izazvana predrasudama i normama tadašnjeg društva, proganjati čitavog života. Ovaj autobiografski tekst, napisan pet godina nakon objavljivanja „Drugog pola"-lucidno i emotivno dočarava prva iskustva revolta i usvajanje feminizma. O knjizi govori urednica u „Kontrast izdavaštvu", Jelena Nidžović.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво