Читај ми!

Istopolne zajednice u „javnoj raspravi"

Između dve vatre

Američko psihološko društvo sedamdesetih godina prošlog veka skinulo je homoseksualnost sa liste psiholoških poremećaja. Svetska zdravstvena organizacija dvadesetak godina kasnije homoseksualnost je izbrisala sa liste bolesti. Ove primere slede mnoge države u svojim posebnim zakonodavstvima. Sa zakašnjenjem, slični procesi razvijaju se i kod nas.

U međuvremenu, na modernom konceptu ljudskih prava LGBT populacija se u liberalnom svetu najpre dekriminalizuje, stiče „pravo glasa", počinje borbu za priznanje, stvaranje posebnog pravnog okvira i legitimisanje svojih težnji. Ovom talasu, u načelu, a i suštinski, suprotstavljaju se tradicionalistički, prohrišćanski nazori i njihovi nosioci, doživljavajući čitav LGBT pokret u najmanju ruku kao veliku kontroverzu.

Nacrt Zakona o istopolnim zajednicama, koji je kod nas došao na dnevni red i upravo je pušten u javnu raspravu, izazvao je slične dileme. Na javni apel „protiv" stigao je apel „za". Oglasila se i Crkva. Ministarstvo apeluje na dijalog. Da li je spor samo stvar predrasuda i nerazumevanja ili nečeg ozbiljnijeg i dubljeg za Rečeno i prećutano govore psiholog Aleksandar Baucal, profesor na Filozofskom fakultetu, i Vladan Glišić, pravnik, političar i narodni poslanik.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво